Wednesday, 11 December 2013

MY SPM RESULT IS SOOO BAD!

Assalamualaikum  

my dearest readers.. *haha membajettt

i think this entry should be read by the one which is like me. yang pernah gagal, yang pernah dilabel stupid.

SPM baru ja habis kan. am sure enough ramai yang berdebar debar nak tunggu result keluar. okey akak tasneem nak wish sesiap untuk sesapa yang dapat result yang sangat sexy. syukur alhamdulillah. congrat for all of you little sisters and brothers. wish you all the best and good luck!!

and kepada yang tak dapat result yang best, kepada yang pointer kat university cukup cukup makan ja or sesapa yang tak cemerlang dalam akademi. this is for you.

SPM hampa teruk ke, pointer hampa tak elok ka, tu bukan pengakhir bagi everything. tu bukan bermakna hampa bodoh tapi cuma hampa tidak bernasib baik. but, gagal di satu peringkat tak bermakna gagal di semua peringkat. bagi tasneem, SPM bukanlah penentu segalanya. walaupun SPM tu penting tapi bukan segalanya. samalah jugak dengan pointer hampa. ianya bukan segalanya. samalah jugak kalau tak dapat masuk university. bukan bermakna future hampa akan jadi gelap.

me?? SPM tasneem teruk gila. teruk sangat!! tasneem ambil pure science but all science subject macam apa ja result dia. tasneem akui tasneem lemah dalam formula formula ni termasuklah addmath. tasneem dulu nak sangat jadi lawyer. tapi dengan result macam tu, mustahil. hanya subjek teras seperti sejarah, akaun, english ect ja yang tasneem dapat result elok. at first tasneem menangis. orang lain masuk matrik, tasneem still terkial kial macam orang buta.

at last, tasneem buat keputusan untuk masuk KPTM. time tu lah tasneem fikir nak berjaya. tasneem kena lakukan sesuatu. then tasneem dapat result yang elok setiap sem. tasneem ambil account dekat KPTM. pointer semester 1-4 kalau tak silap tasneem 3 pointer above. result semester 5 belum keluar. doa doakan tasneem ye. sebenarnya dalam proses tersebut banyak yang tasneem belajar even tasneem malas. and sebenarnya tasneem tahu kepandaian tasneem bukan pada kertas/peperiksaan tetapi pada praktikal thing. memang tasneem tak pandai sangat tapi kita kan ada otak, tangan dan kaki. orang lain boleh kenapa kita tak boleh?

tasneem juga lemah dalam english. tasneem boleh bercakap, menulis dan berkomunikasi dengan lancar tapi banyak mistakes. tasneem lemah dalam grammar dan tasneem tak pandai slang slang sangat as tasneem ni pekat sangat loghat Kedah. some people joking with my weaknesses. some people think that am so funny and idiot and sangat kampung. some people think i cant speaks well in English means im idiot and stupid. bagi tasneem, apalah guna excellent gila but isi kosong?? like the one yang pandai Bahasa Malaysia tapi kenapa masa exam dapat rendah? padahal hang kan terror kemain Bahasa Malaysia..

tasneem pernah jumpa lawyer sebab kes motor tasneem kena curi and dia guna full english. and of course tasneem dengan sendirinya kena bagitau in english. bagi tasneem okey ja even grammar banyak salah kemain -..-' not about language. got what i mean? so? why must tasneem afraid of kritikan? wahhh your english so bad, your english bla bla bla. because i know myself well. i know what to do and how i wanna do.

apa yang tasneem nak bagitau kat hampa. kepada spesis spesis yang macam tasneem ni, jangan sedih and down bila orang kritik kita. kita mungkin tak pandai dari satu segi tapi tak bermakna kita bodoh dari semua segi.

bagi tasneem, setiap orang ada target dia. orang yang belajar bersungguh sungguh, dapat result bagus, dia pasti ada target dia. and ada orang yang tak belajar bersungguh sungguh, banyak kali fail dia pon ada target dia. jangan pandang rendah pada kemampuan orang lain sebab masing masing ada target yang nak di capai. kalau bukan dengan akademik, maybe dengan cara lain.

so? atas alasan apa kita mahu bersedih sebab SPM kita gagal? sebab university tak terima kita? sebab pointer kita rendah? sebab kita just kerani ja bukan doktor, lawyer, accountant and ect. atas sebab apa?? kalau kita percaya pada Allah yang memberi rezeki dan kejayaan pada kita. InsyaAllah, kita pasti akan berjaya. walau cara kita mungkin lambat dari orang lain. cara kita mungkin tak sama dengan orang lain tapi selagi kita ada usaha, selagi kita berdoa, jalan untuk kita pasti ada.

dont cry, be positive.
failure doesnt mean you are failure
it doesnt mean u havent succeed yet.
failure doesnt mean you dont have it
it does mean you have to do something in a different way!!

p/s : selamat berjaya dan selamat berjaya menghabiskan bacaan untuk entry kali ni. haha ^^

terima kasih sudi baca :')

37 comments:

  1. teruskan usaha yer.. gagal bukan bermakna anda gagal segal2nya.. ada tu kelebiihan masing3

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasihhh ahmad :') jangan cepat give up dah laa kan ^^

      Delete
  2. gagal sekali bkn bermakna gagal selama-lamanya kan?yg penting usaha dan doa.. InShaAllah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. We all want success. tapi Allah saja yang dapat tentukan rezeki kita kan kan kan.. insyaAllah, Aminnn :)

      Delete
  3. belanja rajin-rajin walaupun dimana kita.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tasneem setuju dengan boiler!! hehe ^^

      Delete
  4. Wahhhhhh kak tasneem hebat!!!!
    Huhuhuh lawak part yang bahasa melayu tu :p hahahahah betul! Speak wtv u want. Why bother meh? Heheheheh :3

    Yeah!!! Keep up the good work kak :D
    You got the guts and pls stay strong huhuhuhu
    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sayang. haha tolong betul kan grammar akak boleh? :p

      Delete
  5. akak , sy pun ambik pure science dan sy spm tahun ni .sy rasa frust sgt sebab tak mampu buat yg terbaik exam .tp bila baca entry akak,baru naik sikit semangat sy .thanks akak dgn entry tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dek, SPM bukan lah titik pengakhiran tapi baru titik permulaan. chaiyok chaiyok!! dapat result nanti share dengan akak tau :D

      Delete
  6. Betul, setiap orang lain caranya. Lagipun Allah dah tetapkan kelebihan masing2. Mungkin dia pandai tapi bab2 komunikasi dia kurang. Mungkin dia tidak sepandai yg lan, tapi kemahiran dia macam2 boleh buat.


    Akak, thanks ;)

    ReplyDelete
  7. terbaik ! akak memang kuat semangat (': jeles (':

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha dek, I hope the best for you and your future. love you bebehhhh!! :D

      Delete
  8. Skrg ni klu tak dpt result spm yg baik, masih banyak lagi tempat2 lain yang boleh kita tuju, cuma kena pandai dan rajin rebut peluang jer... kolej2 kemahiran pun banyak skrg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul.. cuma rajin dengan malas ja untuk berusaha. usaha tangga kejayaan! yeay! ouppss *tetiba over :p

      Delete
  9. akak suka semangat dan keazaman yang tasneem ada untuk berjaya.. teruskan berusaha dan semoga tasneem beroleh kejayaan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak aiza. doa kan tasneem dapat grad dengan cemerlang ye :') insyaAllah, Aminnn ^^

      Delete
  10. betul tuh setuju sgt, dulu keputusan SPM kite pun teruk jugak tp Alhamdulillah berjaya jgk smpai ke prgkt ni. insyaAllah awak pun boleh smpai ke peringkat yg tinggi jugak satu hari nati yg penting usaha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inysaAllah. doakan tasneem ya :) nak jugak buat thesis2 macam akak kan -.-'

      Delete
    2. insyaAllah tasneem pasti boleh :) satu hari nanti tasneem akan buat thesis macam akak jugak. hehe belajar rajin2 eh :)

      Delete
    3. doakan tasneem ye kak supaya dipermudahkan semua urusan untuk sambung degree kat oversea tahun depan. insyaAllah :')

      Delete
  11. salam tasneen.. aq paling menyampah kalau org kutuk2 slang org lain..means nak bgurau berpada2,,repect la..ya result spm bkan sgalanya..sama a kita spm pun harap sejarah ..perdagangan.. sains.. subject2 tu je leh score a1.. yg lain ok..ok j.. tapi betul resuit n pointer bkan segalanya..sbab masih luas jalan terbentang untuk kita harungi pada hadapan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam. hehe terkejut tasneem. ingat kan marah tasneem sebut pasal slang slang ni -..-'

      Delete
  12. Alhamdulillah... all the best!! Allah pasti ada rancangan tsendiri,dimana kita brada tidak akan ada jalan yg mmutuskan harapan...jangan pnah bputus harap dgn rahmat Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. jangan pernah putus harapan dan selalu ingat Allah. insyaAllah hidup kita lebih diberkati. :')

      Delete
  13. spm is not everything..it's not the end of ur successful life...banyak yang perlu kita belajar lagi kan? gagal spm tak semestinya gagal selamanya...u've proved that spm is not everything ;)

    teruskan usaha ya~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe terima kasih hakak ^^ hehe even tua setahun tasneem tetap nak panggil akak!! tak kiqaaaaa. lalala :D

      Delete
  14. kak tasneem , thanks sbb kongsi something like this, sesuai sangat dgn sy as SPM leavers ni , input yg sngt baik, sy akn ambik sbgai nasihat from senior ! haha.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sayang. inspiration vs motivation :)

      Delete
  15. entri akak ni bagi semangat kat qaqa. memang qaqa tengah dilema sekarang ni, qaqa pun amek pure science. tapi result sains tulen qaqa selalu teruk :( buat qaqa pikir patut teruskan atau tukar kelas lain. but akak dah buktikan yg spm bkn segalanya kan :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. dek, jangan tukaq kelas. best la belajaq pure science ni. tambah tambah kimia. tapi mungkin tak dak rezeki akak dalam SPM. apa pun, SPM bukan titik akhir tau! ingat tu :)

      Delete
  16. bijak itu anugerah, pandai perlu diusahakan.. pointer rendah pun kalau dah rezeki tak ke mana.. spm teruk pun kalau dah itu rezekinya, kita bersyukur sahaja.. sekurang-kurangnya kita dapat juga menduduki exam.. in shaa allah, akak doakan tasneem berjaya..

    ReplyDelete
  17. awak dpt pergi mana nnt tasnim ?? untuk buat degree? how to apply it? and what criteria is needed..

    ReplyDelete
  18. i am thinking to follow ur journey and to further my study in overseas as well..so can you give tips and tell me how to do it? ~spmleaver~

    ReplyDelete