Wednesday, 11 December 2013

sebagai pengajaran :')

Assalamualaikum 

semalam tasneem ada terbaca entry salah satu blogger ni. mungkin blogger ni update entry sebab dia marah pasal comment tasneem yang lepas kot. siap cakap macam macam. untuk pengetahuan, tasneem comment atas pendapat tasneem sendiri. okey tasneem mintak maaf :'(

semoga Allah berikan kita pengajaran.

  • jika rasa saudara semuslim kita membuat salah, tegurlah secara berhikmah.
  • jika rasa ingin berdakwah, ingatlah, berdakwah bukan lah untuk kepuasan.
  • jika terasa diri tu sempurna dari yang lain, istigfar lah, takut takut kamu membuat dosa akan kesempurnaan kamu :)

short update, segera melelapkan mata untuk ke Korea ^^ byee

terima kasih sudi baca :')

34 comments:

  1. Takpe kak, kdg2 tak semua orang boleh terima pendapat kita. Chill ehehe

    ReplyDelete
  2. bukan semua orang boleh terima pendapat kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak ika :) terima kasih selalu nasihat kan tasneem ^^

      Delete
  3. salam, ukhti. i find no other way to talk to you. i am sorry if this comes to offend you. do delete this comment right after you read this.

    regarding your facebook profile picture. it is nice to see women in purdah. tapi macam tak berapa kena la gambar begitu. sebab menampakkan bentuk hidung. melekap.

    maaf menegur :)
    tapi mudah-mudahan ukhti akan tukar ke gambar yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye cik anon. tak de lah. tu gambar malam arabic. anon pun tahu kan, tasneem belum berpurdah. jadi tak dak niat tasneem pun nak mempermainkan.

      Delete
  4. Betul lah tu sebagai pengajaran. Bio je lah hehehehe.
    Tak semua sama pendapat dgn kita hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'aa ignore is the best way kan dek -.-'

      Delete
  5. sangat betul ...ambil pengajaran... bukan semua orng itu blh terima pandangan kita .. bergitu jgk kitakn

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kita semua ada pendapat masing masing kannn :')

      Delete
  6. biasala tu dik..xsemua org boleh terima pendapat kita..xpelah..yang penting kita dah memberi atau menegur kan.. jdkan pengajaran.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kak niesa, as long as kita tak malukan orang lain kita boleh je kan beri pendapat :')

      Delete
  7. betul betul... setuju dgn komen2 kat atas ni,hehe... jadikan pengajaran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dek :) jadikan pengajaran untuk masa depan :)

      Delete
  8. orang yang terbiasa menegur orang lain, akan payah menerima kenyataan bila orang lain mula menegur dia. keep calm akak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dek. terharuu sangat dengan awak. awak ada masa akak susah senang. tenkiu so much laling ^^ im proud be your friend.

      Delete
  9. just think what you do is right. hahah. yg selebihnya. terpulang to him. nak accept or what kan. for me, even he cant accept whatever we talk, tak kisahlah betul ke tak. if he a good hearted, he wont cakap kasar kasar etc. kan. so lek je. ahak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dek. akak nak relek relek dah ni =.=' tak mau pikiaq dah. :p

      Delete
  10. bersabarlah tasneem.. kadangkala cara menegur membuatkan seseorang itu terasa hati.. seharusnya tegurlah secara baik, mungkin boleh PM tanpa diketahui oleh orang lain.. kerana kita juga ada maruah dan tentu berasa malu jika diketahui oleh orang lain.. diri akak pun terlalu banyak kekurangan dan masih banyak yang perlu diperbaiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kak, sabar adalah senjata utama sekarang ni. terima kasih atas nasihat akak. tasneem pegang kata kata akak. T_T

      Delete
  11. hai Tasneem.

    rambut sama hitam..hati sama merah, tapiii penerimaan lain2
    setengah orang boleh terima teguran..yang setengah lagi..Tasneem jawab sendiri lah haha :D
    so, berhati-hatilah bila menegur sesorang right dear..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye kak roha :) lepas ni nak hati hati. dah tak mau comment dah. bawak diri tssskk :'( hehe

      Delete
  12. Biasalah tu. Kadang2 orang salah faham dengan cara kita. Kita maksudkan lain mereka maksudkan lain. Tak apalah, janji Allah tahu apa niat kita.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nina. niat yang penting sekarang ni. even orang tak faham apa maksud kita tapi Allah kan ada :') Allah faham :)

      Delete
  13. Biasalah kan orang .. Tak semua orang dapat terima teguran dan nasihat even dengan cara yg baik kan kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sayang -.-' akak angguk angguk ni. nampak tak? hehe :p

      Delete
  14. its oke my dear tasneem. Mungkin the way dia tegur salah. Tasneem ambil je teguran dia at least jadikan pengajaran buat mu dik.. Yela, kadang2 dalam penulisan ni - selalu salah faham berlaku, ye la.. xde intonasi bagai.. Mungkin dia tak dapat tangkap apa maksud tersirat dalam comment tasneem tu..

    adik kuat !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak nadia. :') insyaAllah, lepas ni nak jadik jiwa kental lah. hoho ^^

      Delete
  15. biasa la tu kak, manusia ni kadang2 susah nak terima nasihat. takpela, yang penting kita dah tgur dia, nak dengar ke taknak, depends.. apa2 pun akak sabar je okey ? keep fighting !! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa dek. keep strong and smilling je laa yang akak mampu :)

      Delete
  16. setiap orang punya pelbagai pendapat, berbeza pemikiran. kadang2 komen kita pun boleh disalah anggap kan.huhu apa yang kita fikir, cakap, tak semestinya sama dengan orang lain. ye dak? hee manusia kan..tak lari dari berbuat silap. :') btw, keep calm and smile tasneem. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul. terima kasih miera :')

      Delete
  17. biasalah kan kak, tulah sikap manusia :') tak semua org boleh terima nasihat kita dgn hati terbuka :) takpe kak, yg pntg kita dah tegur, terpulang kat dia nak terima ke tak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa. akak akur, kadang kadang akak pun tak sedar yang akak buat orang terasa. huhu :'(

      Delete